„Na nabrzeżach” Elii Kazana w meandrach historii kina - Marcin Pieńkowski (Kwartalnik Filmowy)
Legendarny film Na nabrzeżach powstał dwa lata po zeznaniach Elii Kazana przed senacką komisją senatora McCarthy'ego. Wielu historyków filmu uważa, że reżyser wykorzystał szansę, by na ekranie usprawiedliwić swój czyn. Na nabrzeżach stało się ofiarą historycznego kontekstu, sugerującego pewne odczytania i tropy interpretacyjne. Autor artykułu próbuje zmierzyć się z szeregiem stereotypów, które spowodowały, że film nie stał się przełomowym punktem w dziejach amerykańskiej kinematografii. W tekście znajduje się również analiza stylu filmowego Elii Kazana, nowatorskich metod pracy z aktorem i konstrukcji bohaterów.