BAHİS ARGÜMANI VE PRAGMATİK İMAN ANLAYIŞI - Eyüp Aktürk (Felsefe Dünyası)
Geçmişten bugüne Tanrı’nın varlığı ve mahiyeti pek çok felsefîtartışmaya konu olmuştur. Elbette bu tartışmalarda bir görüş birliğindenbahsetmek pek olanaklı görünmemektedir. Bu bağlamda, ‘Tanrı inancıile kanıt (akıl) arasında nasıl bir ilişki vardır?’ sorusu farklı yaklaşımların(çözümlemelerin) ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışma, ‘hiçbirepistemik/aklî haklı-çıkarım olmaksızın Tanrı inancına sahip olmakmümkün müdür? Tanrı’nın ‘ne’ olduğunu ortaya koyabilecek epistemik/aklîbir zemin olmadan pratik/pragmatik nedenlerden hareketle Tanrı inancındoğruluğu savunulabilir mi?’ sorularına cevap bulmayı hedeflemektedir.