Rekreatif etkinlik olarak spor aktiviteleri yapan akademik personelin spora katılım güdüsü ile rekreasyonel fayda düzeylerinin incelenmesi - İhsan Yağcı; Cüneyt Seydioğlu (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmaya İstanbul Topkapı Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi’nde görev alan 365 Akademisyen gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak birinci bölümde araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılmıştır.  Akademisyenlerin spora katılım güdülerini ölçmek için “Spora Katılım Güdüsü Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek otuz maddeden ve sekiz alt boyuttan (Başarı/Statü, Fiziksel Uygunluk, Takım Ruhu, Arkadaş, Eğlence, Yarışma, Beceri Gelişimi, Hareket/Aktif Olma) oluşmaktadır. Üçüncü bölümde Bireylerin rekreasyon faaliyetlerinde fayda düzeylerini belirlemek amacıyla “Rekreasyon Fayda Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler anket tekniği uygulanarak online ortamda toplanmıştır.  Elde edilen verilerin analizinde T-testi ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki fark p<0,05 anlamlılık düzeyi esas alınarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda akademisyenlerin spora katılım güdülerinin iyi olduğu ve yüksek spora katılım düzeyine sahip oldukları görülmektedir. Diğer taraftan akademisyenlerin cinsiyetlerine ilişkin spora katılım güdüsü karşılaştırılmasında; Başarı/Statü alt boyutunda erkek katılımcılar lehine anlamlı farka rastlandığı görülmüştür. Akademisyenlerin unvanlarına ilişkin rekreasyonel fayda karşılaştırılmasında sosyal fayda alt boyutunda Profesör ünvanına sahip katılımcıların puan ortalamalarının Araştırma Görevlisi ünvanına sahip katılımcılara göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05).