SURİYELİ SIĞINMACILAR İÇİN UYGUN EV SAHİBİ ÜLKELERİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİ İLE BELİRLENMESİ - Merve Kılınç; Kenan Oğuzhan Oruç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
2011 yılında Suriye’de cereyan eden iç savaş sonrasında Suriyeliler,büyük kitleler halinde diğer ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. Mültecilikveya sığınmacılık durumunda insanların geri gönderilmemesini ve cangüvenliğinin sağlanmasını temin eden önemli çatı ilkelerden birisi de GeriGöndermeme İlkesidir. Fakat uluslararası sözleşmelerde ve protokollerde yeralan bu ilke karşılığını gerçek hayatta bulamamaktadır. Bu çalışmada,Suriyeliler için uygun ülkelerin belirlenmesi problemine temel insan haklarıçerçevesinde yaklaşılmıştır. Çalışmada; 46 ülke ile sınırlanan alternatifülkeler kümesi; 7 kritere göre değerlendirilmiştir. Kriter ağırlıklarınınbelirlenmesinde Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Entropi Yöntemi kullanılmıştır.Analiz aşamasında kullanılan TOPSIS Yöntemi alternatif değerlerinin ideal çözümnoktalarından uzaklığına göre çözümlemeler yaparken, Gri İlişkisel Analiz isegri belirsizlik katsayılarını kullanarak çözümlemeler yapmaktadır. Çalışmanınsonucunda ağırlıklara ve yöntemlere bağlı olarak 4 farklı alternatif ülkelerkümesi belirlenmiştir. Bu kümeler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar,sebepleriyle yorumlanmaya çalışılmıştır.