HZ. PEYGAMBER’İN (SAS) DAVETİNDEKİ BAŞARISININ NEDENLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - Mehmet Sürmeli (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hz. Peygamber’in (sas) ve Müslümanların gece gündüzçalışmalarına rağmen İslâm daveti Mekke’de kitlesel olarakkabul görmeyip tıkanmıştı. Hz. Peygamber, daveti Mekkedışındaki insanlarla buluşturacak yollar aramaya başladı.Mekke’nin çevresine haber göndermesine rağmen kimse nePeygamber’i (sas) ne de davetini kabul etmedi. Çünkü onu kabuletmek; “kızıla ve karaya savaş açmak”; ilahlık iddiasındakikişi ve kurumlarla hesaplaşmak demekti. İslâm davasının tekbir mekânla kayıtlı olmadığını bilen Hz. Muhammed (sas),Habeşistan’a Müslümanların hicret etmelerine iki defa izin verdive Habeşistan’a hicret gerçekleşti. Habeşistan’ın, stratejik olarakuygun bir yer olmaması nedeniyle Resûlullah (sas), yeni hicretyerleri aramayı ihmal etmedi. Bir hac mevsiminde Yesriblilerile karşılaştı. Onların Müslüman olmasından sonraki iki hacmevsiminde birinci ve ikinci Akabe Biatleri gerçekleşti ve yenihicret yurdunun kapıları açıldı. Allah’ın izni ile PeygamberEfendimiz hicretini gerçekleştirince Yesrib, Medine oldu. Yesrib’i“Medine” yapan, dinin burada hâkim olmasıydı. Unutulmamalıki Allah’ın dini olmadan “Medine” inşa etmek mümkün değildir.Medine’nin hicret yurdu olmasıyla beraber siyasal velâyet eldeğiştirdi ve Müslümanlar mahkûmiyetten kurtuldular. Hz.Muhammed (sas) Medine’de bir devlet kurdu. Yeni kurumlaroluşturdu. İlmî, iktisadî, siyasî ve hukukî çalışmalarla beraberaskerî çalışmalar da başlattı. Bu kurumlar sonraki dönemMüslümanları için örnek oldu. 610 yılında Mekke’de doğanİslam güneşi Medine’de karar kıldı. Evrenselliği gereği sonrakidönemlerde tüm dünyaya yayılmaya başladı. Doğuşundan 100sene geçtiğinde sınırları Avrupa’ya kadar dayandı. İslâm davasınınbu kadar kısa sürede yayılmasının ve kabul görmesinin en önemlinedenlerinden belki de birincisi, Resûlullah’ın takip ettiği yöntemve plânlı çalışmasıdır. Maddeler hâlinde verdiğimiz bu prensiplergünümüz davetçilerinin de yollarını açacak anahtar sayılır.