АНАЛІЗ РОЗРОБОК МЕТАЛОДЕТЕКТОРІВ ТА ОКРЕМИХ ПОЛОЖЕНЬ ЇХ ВИПРОБУВАНЬ - Ірина ЛАППО; Олег ЧЕРЕДНІКОВ; Володимир ЛЯШЕНКО; Вадим СІВАК; Артем КОРЄХОВ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
Мета статті полягає в тому, щоб провести всебічний аналіз сучасного стану технологій металодетекції, які використовуються в гуманітарному розмінуванні; визначити основні вимоги до металодетекторів (міношукачів) для підвищення ефективності, безпеки та оперативності робіт з розмінування; окреслити ключові вимоги до технічних характеристик металодетекторів, які є вирішальними для успішного виявлення мін і нерозірваних боєприпасів, а також розглянути передові технології та інноваційні підходи, що можуть значно покращити процес гуманітарного розмінування. Окрім того, метою статті є висвітлення потенційних напрямів розвитку технологій металодетекції, які можуть бути впроваджені для вирішення специфічних викликів, пов’язаних з розмінуванням у різних умовах та на різних типах територій. Стаття підкреслює критичну роль, яку сучасні технології металодетекції відіграють у процесі гуманітарного розмінування, висвітлюючи не тільки поточний стан цих технологій, але й вимоги до них, інноваційні розробки та виклики, з якими зустрічається ця сфера. Також акцентовано сучасні способи роботи з інженерним обладнанням, що застосовується для розмінування територій. Аналіз нормативно-правових актів засвідчив, що існує нагальна потреба в удосконаленні та узагальненні документації супроводу роботи з металодетекторами. Аналіз застосування металодетекторів підтвердив зазначені виробниками тактико-технічні характеристики. Фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки провели випробування металодетектора Trembita, який пройшов кодифікацію, отримав номенклатурний номер НАТО 6695-61-015-9403 та сертифікований до застосування у Збройних Силах України нарівні з іншими українськими виробами Couss MD та Aider, що мають за окремими критеріями вищі показники. Також у статті проаналізовано способи застосування таких інноваційних підходів, як використання штучного інтелекту, дронів і робототехніки, що відкривають нові можливості для розв’язання складних завдань гуманітарного розмінування, зокрема в умовах, коли традиційні методи можуть бути неефективними або небезпечними.