ARACI KURULUŞ VARANT İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ - Rabia ÖZPEYNİRCİ; Emine KALAYCI (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Türk sermaye piyasası uzun yıllar sınırlı sayıda yatırım araçları ile faaliyetlerini sürdürmüştür. Fakat son zamanlarda türev ürünlerinin kullanımı ülkemizde de giderek artmıştır. Türev ürünlerinin kullanımı hızlı bir şekilde yayılmakla birlikte, kamuoyunun bu ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülmektedir. Bu nedenle, sermaye piyasalarının finansal piyasalarda ki payının artırılması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında yatırım araçlarının çeşitlendirilmesine yönelik girişimler de gün geçtikçe önem arz etmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun son yıllarda yaptığı bu çalışmalardan biri de varantlardır. Varantlar kısaca, kaldıraç sağlayarak yatırım yapma imkanı veren, hak kullanma üzerine kurulan menkul kıymetleştirilmiş bir opsiyon modelidir. Bu çalışmanın amacı; yeni bir finansal araç olan varantlar hakkında bilgi vererek, Türkiye’deki aracı kurum varantlarının muhasebeleştirilmesini incelemektir.