Czy film obserwacyjny musi być realistyczny? („Cannibal Tours” Dennisa O’Rourke’a) - Sławomir Sikora (Kwartalnik Filmowy)
Sikora analizuje film Dennisa O’Rourke’a pod kątem elementów realistycznych (czy też dokumentalistycznych) i konstrukcjonistycznych w nim obecnych. Tematem filmu jest podróż, i to wcale nie realistyczna podróż; nie konkretne miejsca, lecz raczej zagadnienie: turystyka. To niebanalny przykład antropologii wielomiejscowej, który stawia wiele pytań. Czy turyści spotykają się z realnymi miejscami, gdzie poznają prawdziwe życie tubylców, czy też wręcz przeciwnie – wkraczają w przestrzeń wykreowanej fikcji, którą sami współtworzą? Czy film, ukazując wytwarzanie fikcji, może odwoływać się do „realnej” przestrzeni i czasu, czy też powinien podążać właśnie za wyznacznikami owej sfikcjonalizowanej czasoprzestrzeni? Czy film obserwacyjny musi być realistyczny?