Sosyal Medya ve Sosyal Kaygı: Sosyal Medya Kullanıcıları Üzerine Bir Araştırma - Ercan Aktan (Selçuk İletişim)
Kaygı kavramı, bireyin içinde bulunduğu endişe hali olarak tanımlanmaktadır. Yaşanılan endişe hali bir baskılayıcı olarak bireyin üzerinde negatif etkiler doğurmaktadır. Bu negatif etkiler dolayısıyla birey iletişim ve etkileşim konusunda normalin dışında sorunlarla karşılaşabilir. Bu sürecin neticesi olarak birey, iletişim kaygısı ve sosyal kaygı adı verilen yeni durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu araştırmada, sosyal medya kullanıcısı olan katılımcıların sosyal kaygı durumları ölçülmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda araştırma Aksaray Üniversitesi’nde öğrenim gören farklı bölümlerdeki öğrenciler üzerinde yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların sosyal medyada paylaşılan içerik, gizlilik endişesi ve öz değerlendirme kaygılarının yüksek; buna karşın etkileşim kaygılarının ise düşük olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda sosyal medya kullanıcıları için sosyal kaygı ölçeğinin alt faktörleri arasında pozitif yönde, anlamlı ilişki bir saptanmıştır. Araştırmada kadınların erkeklere göre sosyal medyada daha fazla sosyal kaygı düzeyine sahip oldukları sonucuna da ulaşılmıştır.