Pregled organizacija i institucija šumarstva u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori - Dragan Čomić; Nikola Škrbić; Dženan Bećirović; Mirjana Milovanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu su prezentovani rezultati istraživanja organizacionih struktura proizvodno-poslovnih sistema i institucija šumarstva u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i trenutno stanje šuma i šumskog zemljišta, vlasnička struktura, broj zaposlenih i aktuelna zakonska regulativa. Komparacijom trenutne organizacione strukture u navedenim zemljama, dolazimo do zaključka da postoji potreba za pokretanjem inicijativa reorganizovanja i usklađivanja organizacionih struktura sa trenutnim potrebama i raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima, i to predstavlja jednu od ključnih stvari u uspješnom, efikasnom i održivom upravljanju i gazdovanju šumama. U radu su prezentovane trenutno stanje šuma i šumskog zemljišta, vlasnička struktura šuma po površini, organizacione strukture nadležnih ministarstava, uprava za šume, javnih preduzeća šumarstva, osnovni zakonodavni okvir, kao i komparativna analiza svih navedenih elemenata u analiziranim državama.