SOSYOLOJİK AÇIDAN SINIR: DERECİK ÖRNEĞİ / BORDER FROM SOCİOLOGİCAL ASPECT: CASE OF DERECİK - Ferhat TEKİN (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Devlet sınırlarını sosyolojik bir bakış açısıyla konu edinen bu çalışma bir yönüyle teorik, diğer yönüyle de bir alan araştırmasıdır. Teorik kısımda modern devletle birlikte ortaya çıkan yeni sınır anlayışı üzerinde durularak sınırın ulus-devlet, milliyetçilik ve modern teritoryal düzen için ne anlama geldiği tartışılmaktadır. Çalışmanın alan kısmında ise Türkiye-Irak sınırındaki Derecik bölgesine odaklanılmıştır. Söz konusu sınırda ikamet eden Gerdi aşiretinin sosyo-kültürel, iktisadi ve siyasi yönlerden sınırla ve sınırın karşı tarafıyla nasıl ilişki kurduğu ve bunun yaşam tarzını ve kültürünü nasıl etkilediği yapılan derinlemesine mülakat ve gözlem gibi teknik araçlarla tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede sınırın, aşiret ve akrabalık ilişkilerinden evliliklere, ticaretten, adetler ve sınır algısına kadar birçok yönden kendine has bir sosyo-kültürel uzama sahne olduğu tespit edilmiştir.