Pavel Pavlovitch, Muslim al-Naysābūrī (d. 261/875) -The Sceptical Traditionalist- (Leiden - Boston: Brill, 2023), 480 sayfa - Tahir Ayas (Uludağ İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Müslim b. el-Haccâc hakkındaki çalışmalar hatırı sayılır miktarda olsa da hâlâ ilgi çekmemiş, ele alınmayı bekleyen pek çok başlık bulunmaktadır. Diğer taraftan mevcut literatürün de ciddi eksikleri vardır. Hadis alanında modern dönemde oluşmuş alt literatürlerin kendi içinde genel bir değerlendirmeye tabi tutularak eksiklerin, ihmal edilen meselelerin belirlenip yapılacak yeni araştırmalara yön verilmesi elzemdir. Ortaya çıkış öyküsüyle Pavel Pavlovitch’in Muslim al-Naysābūrī (d. 261/875) -The Sceptical Traditionalist- başlıklı kitabı böyle bir ihtiyacın ürünüdür. Bu yazının konusu Pavlovitch’in literatürle hesaplaşan, eksiklere yoğunlaşan ve yeni alanlara kapılar açan hacimli çalışmasıdır.