Povezanost zdravstvenega absentizma in temperamenta zaposlenih v javni upravi [Correlation between Sickness Absenteeism and Temperament of Employees in the Public Administration] - Jernej Buzeti; Marjan Bilban; Janez Stare (Central European Public Administration Review)
Vzroki za nastanek zdravstvenega absentizma so številni in med eno od skupin vzrokov uvrščamo tudi skupino dejavnikov, ki so vezani na posameznika oziroma njegove osebnostne lastnosti. Članek se osredotoča na vidik povezanosti zdravstvenega absentizma s temperamentom in predstavlja rezultate raziskave v slovenski javni upravi. Rezultati raziskave (februar 2015) kažejo, da so bili v povprečju najmanj dni začasno odsotni z dela zaposleni, katerih prevladujoči temperament je kolerik (8,6 dni) in flegmatik (8,7 dni), ki jih je sicer tudi največ med zaposlenimi v javni upravi; nekoliko več dni so bili začasno odsotni zaposleni s temperamentom sangvinika (10,8 dni), največ pa melanholiki (15,8 dni). Na podlagi rezultatov raziskave ugotavljamo, da v skupnem številu dni zdravstvenega absentizma statistično značilnih razlik med posameznimi zaposlenimi glede na njihov temperament ne moremo potrditi. Lahko pa potrdimo statistično značilno povezanost v skupnem povprečnem številu pogostosti zdravstvenega absentizma med zaposlenimi glede na njihov temperament.