Dinin Aydınlanmacı Eleştirisi ve Hıristiyanlığın Mitolojik Karakteri - Mehmet Keskin (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Sosyolojide egemen din tanımlamaları büyük oranda Hıristiyanlıkla ilişkilidir. Söz konusu tanımlamalar, dinin aydınlanmacı eleştirisi ile Hıristiyanlığın mitolojik karakteri arasında organik bir ilişkinin varlığı hususunda önemli ipuçları içermektedir. Din ile kültür arasındaki kaçınılmaz ilişki bazen dinin belirleyici olduğu ve kültürü şekillendirdiği bazen de kültürün dini şekillendirdiği bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Hıristiyanlığın mitolojik karakteri Yunan pagan kültürünün etkisiyle oluşmuştur. Aydınlanmacı düşüncenin etkisi, Hıristiyan teologları İncil’i mitolojik unsurlardan arındırma çabasına sevk etmiştir.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 1.1px}span.s2 {letter-spacing: 1.2px}span.s3 {letter-spacing: 0.6px}span.s4 {letter-spacing: 0.7px}span.s5 {letter-spacing: 1.8px}span.s6 {letter-spacing: 1.9px}span.s7 {letter-spacing: 1.4px}span.s8 {letter-spacing: 0.2px}span.s9 {letter-spacing: 2.0px}span.s10 {letter-spacing: -0.3px}span.s11 {letter-spacing: -0.2px}span.s12 {letter-spacing: -0.1px}