TEDARİKÇİLERİN ETKİNLİKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE VERİ ZARFLAMA ANALİZİ YÖNTEMLERİNE DAYANAN MODEL ÖNERİSİ VE BİR VAKA ÇALIŞMASI - Semih Coşkun; Olcay Polat; Leyla Özgür Polat (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Daha hızlı veri iletişimine izin veren ve büyük veriüzerinde çalışmaya fırsat sağlayan bilgi sistemlerinin sürekli gelişimi ilebirlikte, işletmelerin karar alma süreçlerinde analitik yaklaşımlarıuygulamaları daha mümkün hale gelmiştir. Bu gelişmeleri takiben, girdiler,çıktılar ve süreçlerin yönetiminde başarılı olabilmek için tedarikçi, işletmeve müşteri faktörlerini ele alan sistematik bir yaklaşım gereklidir. İşletmelerrekabetçi pazarda hayatta kalabilmek için, sadece kendi sistemlerini değil,tedarik zincirinin bütününü dikkate olarak kendilerini geliştirmek zorundadır.Tedarik zincirlerinin genel performansını etkileyen faktörler ile buzincirlerdeki aktörlerin başarı kriterlerinin değerlendirilmesi,sürdürülebilirliğin bir parçası haline gelmiştir. Bu çalışma kapsamındafirmaların var olan tedarikçilerinin etkinliklerinin değerlendirilmesi içinVeri Zarflama Analizi (VZA) temelli bir karar modeli oluşturulmuştur.Oluşturulan model, tekstil endüstrisinde yer alan bir işletmenintedarikçilerinin performanslarının değerlendirilmesine yönelik olarakuygulanmıştır. VZA yönteminden elde edilen bulgulara göre tedarikçileringeliştirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunulmuştur.