Liberal Öğreti Ve Yerel Yönetimlerin İlişkiselliği: Teorik Bir İnceleme - Relationality Between Liberal Doctrine And Local Governments: A Theoretical Analysis - Hayriye Sağır (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çağdaş politik öğretilerden biri olan liberalizm terminolojide ilk kez 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. 18. yüzyıl ortalarında Fransa ve İngiltere’de ortaya çıkan ve “laissez-faire”-“bırakınız yapsınlar” kavramıyla anılan liberal düşünce genel olarak merkantalist düşünceye tepki şeklinde gelişmiştir. Liberalizm modern dünyanın temel felsefi ve düşünsel temellerini oluşturmaktadır. Reform hareketleriyle başlayan yeni dünyanın yaşama biçimini şekillendiren liberalizmi temel alan toplumlar bugün dünyada yükselmekte olan değerlere öncülük etmekte, dünyadaki siyasi dengeleri ellerinde bulundurmakta, dünya ekonomisinin merkezini oluşturmakta ve kendi vatandaşlarına büyük bir refah ve zenginlik yaratmaktadırlar. Liberal düşünce ademi merkeziyet odaklı bir yönetim sistemini benimsemiştir. Demokrasi, eşitlik, çoğulculuk, özgürlük liberal ideolojinin temel değerleridir ve bu değerlerin optimum kullanıldığı yer yerel alandır. Ancak benimsemiş olduğu yerel yönetim sistemini Batı dışı dünyayı göz ardı ederek evrenselleştirmesi, liberal ideolojiye yönelik eleştirilerin odak noktasını oluşturmaktadır. Hazırlanan bu çalışmada liberal düşünce biçimi ve sözkonusu düşüncenin başarısının nedenleri ile birbirini güçlendiren öğretiler olarak liberalizm yerel yönetim ilişkisi irdelencektir.