Kamuoyu Oluşum Sürecinde Basın-Siyaset Etkileşiminin Etik Açıdan Değerlendirilmesi: “Kıbrıs Müzakerelerinin Hürriyet Gazetesinde Sunumu” - Onur Öksüz (Selçuk İletişim)
Kamuoyu oluşum sürecindeki etkisi nedeniyle basın, ortaya çıktığı tarihten bu yana yönetim biçimi ne olursa olsun her toplumsal yapıda kendi görüşlerini halka mal etmek isteyen siyasal aktörler tarafından her zaman ilgi odağı olmuştur. Günümüzde siyaset sahnesinin baş aktörleri olan siyasal partiler, doğrudan doğruya devlet iktidarını ele geçirmeyi hedeflemektedirler. Bu nedenle siyasal partiler -gerek iktidarda olsun gerekse muhalefette olsun- her zaman kamuoyunun desteğini sağlamayı hedeflemektedirler. Bunu başarmak için bir araç olarak gördükleri basınla olan ilişkilerine de büyük önem atfetmektedirler.Basın ve siyaset arasındaki bu etkileşim, demokrasi açısından oldukça önem taşımaktadır. Basının siyasete angaje olmasının, kamuoyunun sağlıklı oluşum sürecini engelleyeceği ve dolayısıyla demokratik rejime büyük zararlar verebileceği tartışılmaktadır. Bu nedenle basın organlarının ve siyasal aktörlerin, tüm bu süreç boyunca görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak etik değerleri muhafaza etmelerinin önemi vurgulanmaktadır.  Siyasal aktörlerin, basın özgürlüğünün sağlanması için gerekli yasal düzenlemeyi oluşturmasının, basın alanındaki tekelleşmeyi engelleyici önlemler almasının ve basın üzerinde herhangi bir yönlendirici etkiden kaçınmasının; basın organlarının ise, bu özgürlüğün halkın doğru bilgiye ulaşması anlamına geldiğini unutmadan, mesleki sorumluluk çerçevesinde herhangi bir çıkar ilişkisi gözetmeden değişik görüşlere bünyesinde yer vermesinin kamuoyunun  sağlıklı bir şekilde oluşum sürecinde önem taşıdığı düşünülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin gerek iç gerekse dış politikasında temel belirleyici unsurlardan biri olan Kıbrıs konusunda yaşanan ve kamuoyunda “Kıbrıs müzakereleri” olarak adlandırılan son gelişmelerin Hürriyet Gazetesi'nde sunumu  incelenecek ve bu olay özelinde kamuoyu oluşum sürecinde basın siyaset etkileşimin etik açıdan değerlendirmesi yapılarak demokrasi açısından önemi irdelenecektir.