BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİK PROBLEMİ: ALTERNATİF BİR YORUM - Ercan TOMAKİN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, a) bilim ve bilimsel bilgi dışında tutulan bilgi kaynaklarının da bilimsel çalışmalarda kullanılabileceğini, b) araştırma türlerinin sabit ve değişmez şekilde ya nitel ya da nicel yaklaşımın altında değil, her iki yaklaşımın altında yer alabileceğini ve bunun da araştırmacının amacına/hipotezine bağlı olduğunu, ve c) bilimsel çalışmalarda kullanılan yaklaşım, yöntem ve tekniklerin belirtilmesi ve yöntem bölümlerinin yazılmasında, araştırmacıların dikkat etmeleri gereken hususları açıklamaktır. Çalışmada nitel yaklaşım kullanıldı ve çalışmanın verileri bilimsel araştırma konusunda yazılmış kaynakların ve yayımlanmış makalelerin incelenmesi sonucu toplandı. Yapılan incelemede, bilimsel yolun dışında tutulan, ancak bilgi kaynağı olarak kabul edilen otoritelerin, yaşlıların, geleneklerin ve bireysel tecrübelerin de bilgi edinmede ve bilimsel çalışmaları gerçekleştirmede etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, araştırma türlerinin (vaka/durum araştırması, aksiyon araştırması, vd.) nitel veya nicel gerçekleştirildiği görülmüştür. Son olarak, yayımlanan bazı çalışmalarda, araştırmada kullanılan yaklaşım, yöntem veya teknikten bir veya birkaçından hiç bahsedilmediği görülmektedir. Bu çalışma, adı geçen amaçlara ve sorunlara çözüm önerileri sunmaktadır.