Hizmet İyileştirme Bölgeleri: Türk Yerel Yönetim Sisteminde Uygulama Sorunları - Göktuğ Morçöl; Hamza Al (Akademik İncelemeler Dergisi)
Kuzey Amerika’da ortaya çıkıp Avrupa’ya yayılan Hizmet İyileştirme Bölgelerinin (HİB’ler) tanımı, ortaya çıkış nedenleri, işlevleri, örgütlenme biçimleri, sorunları ve de Türkiye’ye uygulanabilirliklerinin tartışıldığı çalışmanın tezleri HİB’lerin Türkiye’deki bazı yerel sorunların çözümüne katkıda bulunabilecekleri, bunların Türk yönetim geleneklerine aykırı olmadıkları ve Türk mevzuatına uyum sağlayabilecekleridir. HİB’lerin, Türkiye’nin Ahilik gelenekleri yansıra mevcut Anayasa ve Belediyeler yasası ile uyumlu oldukları gösterilmektedir. Organize Sanayi Bölgelerinin yasal çerçevesinin ve bunlardan edinilen deneyimlerin gelecekte çıkarılabilecek bir HİB çerçeve yasası için önemli kaynaklar olduğu vurgulanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin deneyimlerine gönderme yapılarak, Türkiye’de gelecekte çıkarılabilecek bir HİB yasasının dikkate alması gereken konular tartışılmaktadır.