EĞİTİM KURUMLARINDA YÖNETİCİLERİN PSİKOLOJİK ŞİDDET ANLAYIŞI - Vicdan Altınok (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Özet Bu araştırma Ankara ilinde ilköğretim 2. Kademe ortaokul 32 ve ortaöğretim okullarından 21 tane olmak üzere toplam 53 okulda çalışan yönetici 233 ve öğretmenlerden 544 çalışandan anket yoluyla veriler toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara İli’ndeki eğitim kurumlarından görev yapmakta olan yöneticiler ve öğretmenlerden oluşmaktadır. Anket üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde yöneticinin psikolojik şiddet eğiliminin nedenlerine ilişkin, ikinci kısım yönetici psikolojik şiddet davranışları ve üçüncü kısım ise, mağdur tepkilerinden oluşmaktadır. Yapılan bu çalışmada, okul yöneticileri en çok %56,65 okulda hakimiyeti sağlayabilmek için, ikinci olarak da okulda çatışma sorunlarını çözmede %54,94 çalışanın gerekli gereksiz bir biçimde düşüncelerini açıklaması %54,51 karşısında “sık sık” olumsuz davranışlar yani psikolojik şiddet Mobbing eğilimi içene girdikleri görülmektedir. Araştırmanın 2. kısmında yöneticilerin çoğunlukla% 76,39 oranında “Kurum etkinliklerinden haberdar etmemek” ve%69,53 oranında da “çalışanların görüş ve düşüncelerine yer vermeme” olumsuz davranışlarını gösterirken öğretmenlerde bu konuda yöneticilere yakın cevaplar vermiştir. Araştırmada öğretmen ve yöneticilerin verilen psikolojik şiddet tepkileri arasında farklılık gösteren p=0,0001 ve p=0,002 davranış biçimleri ise “çeşitli nedenlerle diğer çalışanlar arasında aşağılamak” ve “kurum imkanlarından mahrum bırakmak”, “Çalışanın ruh sağlığı hakkında üstü kapalı ifadeler kullanmak” ve yöneticiler “Fiziksel şiddet uygulamak ya da bu tür tehditte bulunmak” noktasında %58,80 “hiç” derken öğretmenler bu davranış için %34,38 ile “sık sık” ve %36,76 ile de “bazen” olarak cevaplamışlardır. Araştırmanın 3. Kısmında ise öğretmenlerin psikolojik şiddetle karşılaştıklarında gösterdikleri tepkilerin başında “tepkilerini başkalarına yönlendirdikleri” % 56,25 ve buna bağlı olarak %45,40 ” iş çevresi ile ilişkilerini en az düzeye indirdikleri” görülmektedir. Genellikle de % 60,85 duygularını belli etmemeye çalıştıkları anlaşılmaktadır.