TÜRKİYE'DE KAMU YATIRIM HARCAMALARI İLE İŞSİZLİK ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ - Aytekin Bektaş (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Türkiye’dekamu yatırım harcamaları bütçe harcamaları içerisinde önemli bir konumasahiptir. İşsizlik ise Türkiye ekonomisinin önde gelen sorunlarından birisidir.Genel olarak bu iki değişken arasındaki ilişkinin Klasik ve Keynesyen bakışaçısında farklı yorumlandığı görülmektedir. Çalışma kapsamında iki değişkenleilgili olarak 1990-2017 dönemini kapsayan veriler üzerinden Granger nedensellikanalizi kullanılarak ekonometrik bulgulara ulaşılmıştır. Analiz sonuçlarınagöre, Türkiye açısından iki değişken arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisibulunmaktadır. Buna göre kamu yatırım harcamaları/GSYH oranı, işsizlik oranınınGranger nedeni değildir. Diğer taraftan işsizlik oranı, kamu yatırım harcamaları/GSYHoranının Granger nedenidir.