TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN PİYASA YAPISININ REKABET VE YARIŞILABİLİRLİK AÇISINDAN ANALİZİ: PANZAR-ROSSE MODELİ - Ülker Çam; Hüseyin Özer (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Türkiye’deekonomik istikrarın sağlanması için temel sektörlerden birisi olan bankacılıksektörünün sağlam bir yapıya kavuşması için rekabet ve yarışılabilirlikdüzeyinin artırılması gerekmektedir. Bu amaçla, 2001 yılında bir bankacılık sektörü yeniden yapılandırmaprogramı uygulanmaya başlanmıştır. Piyasa yapısının belirlenmesinin, buamaca ulaşılıp ulaşılmadığını göstermesi açısından önemli bir gösterge olduğudüşünüldüğünden, rekabet ve yarışılabilirlik açısından sektörün piyasayapısının belirlenmesi bu çalışmanın konusu olarak seçilmiştir. Bu amaçlaçalışmada, 27 mevduat bankasının 2003-2012 dönemine ait panel veri setikullanılarak sektördeki rekabet ve yarışılabilirlik ölçülmüştür. Oluşturulanmodellerin tahmin sonuçları Türk bankacılık sektörünün, yarışılabilirlikşartlarını taşıyan monopollü rekabet piyasası olduğuna işaret etmektedir. Eldeedilen bir diğer sonuç ise Türk bankacılık sektöründe ölçek büyüklüğünün piyasayapısını etkileyen önemli bir değişken olduğudur.