Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Kurucularından Prof. Dr. Bedi Ziya Egemen - Rıfat MİSER (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Prof. Dr. Bedi Ziya Egemen Almanya’da pedagoji doktorası yapmıştır. Ankara Üniversitesi içinde sırasıyla Siyasal Bilgiler Yüksekokulu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Eğitim (Bilimleri) Fakültesinde görev yapmıştır. Yayımlanmış üç kitabı ve yedi makalesi saptanmıştır. Çeşitli uluslararası toplantılarda Türkiye’yi temsil etmiştir. Türkiye’nin ilk Eğitim Fakültesinin faaliyete geçmesine emek vermiştir: Ankara Üniversitesinin bir eğitim fakültesi kurma kararını hayata geçirme görevini üstlenen altı profesör içindeki tek pedagoji profesörüdür. ‘Pedagoji’ kavramını varsayımlara dayandığı (spekülatif olduğu) gerekçesiyle eleştirmiş; yerine ‘terbiye ilmi’ demeyi yeğlemiştir.