KÜRESEL GÜÇ MÜCADELESİ VE ULUS-DEVLETİN GELECEĞİ - GLOBAL POWER INSURANCE AND THE FUTURE OF THE NATION-STATE - Ünal Acar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Tarihin her döneminde ekonomik gelişmeler kendi ideolojisini yaratarak siyasal değişimin de belirleyicisi olmuştur. Ulus devlet de uzun bir tarihsel süreç içinde, toplumsal ve ekonomik yapıların dönüşümü sonucunda ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla ekonomik ve toplumsal yapıda yaşanan değişim ve dönüşümler yeni siyasal modelleri de tartışılır hale getirmiştir.Günümüzde ekonomik, teknolojik vb alanlarda yaşanan değişimlerden beklenilen sonuçların alınabilmesi için stratejistler ulus devletlerin parçalanmasını öngören ideolojileri savunmaktadırlar. 1945'te 51 olan Birleşmiş Milletlere üye ülke sayısının 75 yıl sonra 200 olmasının bir nedeni de budur diyebiliriz. Devletini henüz kuramamış yaklaşık on beş bin ulus olduğunu dikkate aldığımızda, yirmi yıl sonra BM üye ülke sayısının ne kadar olacağını tahmin etmek kolay değildir. Küresel gelişmeleri değiştirme gücümüz olmadığına göre, önemli olan olayları doğru okuyabilecek ve ona göre önlemler alabilecek yapılanmaya gidebilmektir.Küresel aktörler yeni bir dünya düzeni kurarken, kendi çıkarlarını gelişmekte olan ülkelerin çıkarları olarak sunarlar. Koydukları kurallara uymayanları ise terörist devlet ilan edip cezalandırırlar. Kurulmaya çalışılan yeni bir dünya düzeni olduğu için, bütün yöntemler uygulanmakta, bazı ülkeler askeri müdahale ile işgal edilmekte bazı ülkelerde ise iktidarlar renkli devrimlerle değiştirilmektedir.