Skopos Kuramını Yeniden Anlamak: Skopos Kuramında Amaç Kavramına Geniş Ölçekli Bir Bakış - Mehmet Gündoğdu; Muharrem Tosun; Nesrin Şevik (Skad)
Çeviribilimde etkin bir rol oynayan Skopos kuramı çeviride erek odaklılığı öne çıkaran bir kuram olmakla birlikte, kuramın bilimsel anlamda ağırlık noktasını çeviride amacı öncelemesi oluşturmaktadır. Kuramın öncüsü olan Alman çeviribilimci Hans J. Vermeer’in (1984) çevirinin hedef ve/veya amacını çeviribilim terminolojisi bağlamında Yunanca “Skopos”’ kavramı ile karşılaması tesadüf değildir. Bu çalışmada Yunanca hedef anlamına gelen Skopos’un kökeni, ilk anlamı ve tarihi serüveninde uğramış olduğu anlamsal değişiklikler ele alınacak olup, çeviribilim alanında çok tartışılan bir kuram olan Skopos kuramıyla ilgili yanlış anlama ve uygulamalar farklı bir bakış açısıyla irdelenecektir. Yine bu çalışmayla kavramsal köklerine inilmeksizin genel olarak ereklilik (finalistik) bağlamıyla değerlendirilen ve salt amaca yönelik anlaşılan Skopos kuramının, sadece erek metin üzerinden bir amaçla anlaşılamayacağının ve şimdiye dek süregelen yanlış anlaşılmasının düzeltilmesi amaçlanmaktadır.