Rezyliencja a poczucie sprawstwa nauczycieli w świetle teorii samostanowienia1 - Małgorzata Porębska (Szkoła - Zawód - Praca)
Celem artykułu jest odnalezienie związków między rezyliencją (resilience) i poczuciem sprawstwa (agency) oraz poczuciem skuteczności (self-efficacy) nauczycieli. Artykuł prezentuje najważniejsze próby zdefiniowania rezyliencji oraz rezyliencji nauczycieli; jest teoretyczną próbą identyfikacji  oraz operacjonalizacji wspólnych wymiarów między rezyliencją oraz poczuciem sprawstwa i skuteczności nauczycieli. W pewnych obszarach pracy nauczycieli te trzy kategorie na siebie wzajemnie wpływają i jednocześnie mają związek z motywacją, doświadczaniem sukcesu, zaangażowaniem w pracę i dobrostanem nauczyciela. Artykuł z pewnością nie wyczerpuje tematu, a zaledwie sygnalizuje potencjał badawczy wynikający ze specyfiki i wielowymiarowości omawianych kategorii w kontekście nauczyciela.