SOSYAL MEDYADA 2011 GENEL SEÇİMLERİ: NİCEL –NİTEL ARAYÜZEY İNCELEMESİï€ª - Aslı Aydemir; Burak Doğu; Gözde İslamoğlu; Günseli Bayraktutan; Mutlu Binark; Tuğrul Çomu (Selçuk İletişim)
Bu çalışma “Sosyal Medya Ortamlarının Siyasal İletişim Uygulamaları Açısından İncelenmesi:Türkiye'de 2011 Genel Seçimlerinde Facebook ve Twitter'ın Siyasi Parti ve Liderler TarafındanKullanılması” adlı TÜBİTAK destekli (Kasım 2011-Kasım 2012) araştırma projesi kapsamındakullanılan nicel ve nitel arayüzey incelemesi üzerine metodolojik bir değerlendirme içermektedir.Araştırma projesinde Web 2.0'ın demokratik katılım kaynaklı yurttaşlık kültürünün gelişmesinekatkıda bulunduğu varsayımdan hareketle, sosyal medya ortamlarından Facebook ve Twitter'ın,Türkiye'de siyasi partiler ve liderleri tarafından 2011 Genel Seçimleri'ndeki kullanım pratiğiincelenmektedir. Sosyal medya arayüzeyinde siyasi partilerin ve liderlerinin iletileri ileseçmenlerin/yurttaşların e-tartışması arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmada, bu amaçla,Facebook ve Twitter'daki siyasi parti ve liderlerin resmi hesaplarını incelemek üzere nicel ve niteliçerik çözümlemesi için araştırma ekibi tarafından teknik bir şablon geliştirilmiştir. Bu çalışmada,yukarıda kısaca tanıtılan projenin kuramsal çerçevesi temelinde, sosyal medya ortamlarınayönelik (bu örnekte Facebook ve Twitter) nicel-nitel içerik çözümlemesiyle ilgili arayüzeyincelemesi araştırma yöntem ve teknikleri kapsamında tartışılacaktır. Bu nedenle, çalışmada ilkolarak, araştırma ekibinin “Facebook ve Twitter'da nicel ve nitel içerik çözümlemesi nasılyapılır, nasıl yapılmalıdır?” tartışması ve bu araştırma için kullanılan kodlama cetvelininbiçimlendirilmesi süreci sunulacaktır. İkinci olarak, kodlama cetvelinin uygulandığı 2011 GenelSeçimlerinde siyasi parti ve liderlerin kullandığı Facebook hesaplarına ait duvarlar ile Twittergönderilerinden bazı örnekler sunularak, veri tabanının oluşturulması süreci aktarılacaktır. Sonolarak, siyasal iletişim ve yeni medya çalışmaları arakesitinde, yeni medya kullanımını incelemeyeyönelik araştırma teknik ve araçlarının geliştirilmesi çabası tartışmaya ve değerlendirmeyeaçılacaktır. Bu tartışmanın kendisinin doğrudan yeni medya çalışmalarında arayüzey üzerineyapılacak saha çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.