GELİR DURUMUNUN RİSK ALGISINA ETKİ EDEN DİĞER SOSYO-EKONOMİK VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Elif Ensari Alpay; Mehmet Kahyaoğlu; Murat Yavuz (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Sosyo-ekonomik faktörlerin risk algısı üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmalarda farklı sonuçların elde edildiği görülmektedir. Bu durumun, sosyo-ekonomik ve demografik faktörlerin kendileri arasındaki etkileşimden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de minimum 7.000TL ve üzeri gelire sahip yatırımcıların, risk algısına etki eden faktörlerden biri olan gelir seviyesinin, yine risk algısı üzerinde etkili olan diğer sosyo-ekonomik ve demografik faktörler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu bağlamda; Samsun’ da yaşayan ve aylık gelir seviyesi en az 7.000TL olan, 100 kişiye yüz yüze anket uygulanmıştır. Yapılan analizler neticesinde çok yüksek gelir seviyesine sahip bireyler açısından yaş, eğitim ve medeni durum faktörlerinin risk algısı üzerindeki etkisinin ortadan kalktığını, bununla birlikte cinsiyet, meslek ve finansal bilgi seviyesi faktörlerinin ise risk algısı üzerindeki etkilerinin güçlü bir şekilde varlığını sürdürdüğü tespit edilmiştir.