Konya Ovası ve Çevresinde Yeraltı Sularının Obruk Oluşumlarına Etkisi - Recep Bozyiğit; Tahsin Tapur (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırma sahası, İç Anadolu Bölgesi’nin orta ve güney kesiminde yer alır. Konya Ovasıve çevresinin alt yapısınımetamorfik ve kristalen kütleler ile Kretase yaşlıofiolitik seriler ile bunlar üzerinde Miosen ve Pliosen yaşlıformasyonlar oluşturur. Sahada dikkati çeken yeryüzü şekilleri arasında dağlık sahalar, ovalar ve platolar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Konya ovasıve çevresinde oluşan ve son yıllarda oluşum süreleri hızlanan obrukların oluşumu ile obruk oluşumunda etkili olan unsurlarıcoğrafi açıdan inceleyerek bunlara dikkati çekmektir. Çalışmanın hazırlanmasında öncelikle değişik dönemlerde Konya ovasıve çevresinde arazi çalışmaları, gözlemler ve gerekli görüşmeler yapılmıştır. Bu esnada gerek araziden elde edilen arazi verileri fotoğraf, istatistikî bilgi ve görüşme notları , gerekse ilgili literatür çalışmalarıve toplanan istatistikî veriler yorumlanarak obrukların oluşumu ve gelişimi coğrafi açısından değerlendirilmiştir. Konya Ovasıve çevresinde, yarıkurak birinci dereceden mezotermal su eksiği yaz mevsiminde ve çok kuvvetli, nispeten deniz etkisine yaklaşan karasal iklim etkili olmaktadır Bozyiğit, 2000:26 . Araştırma sahasında özellikle son on yıllık periyotta küresel iklim değişikliğine bağlıolarak ortaya çıkan kuraklık ve fazla su kullanımıyeraltısu seviyesinin düşmesine sebep olmuştur. Yeraltısu seviyesi değişimi yıl içersinde de yıllar arasıdönemlerde de görülmektedir. Yeraltısu seviyesindeki bu hızlıseviye düşüşünün somut örneklerine Akgöl Ereğli , Acıgöl Karapınar , Meke Tuzlasıve TimraşObruğu’nda rastlanmıştır. Konya Ovasıve Çevresi’nde günümüze yakın tarihlerde oluşmuşve oluşmakta olan çok sayıda obruk bulunmaktadır. Bunlar arasında: Nebili Obruk 1972 , Akviran Obruğu 1977 , Sekizli Obruk 1983 , Çoban Şamil Obruğu Nisan 1995 , Yavşan Obruğu Aralık 2000 , May Obrukları 2002 , ÇakıllıObruk Ekim 2005 , HacıSeyit YaylasıObrukları 2000, 2006, 2007 ve 2008 , İnoba Obruğu Ekim 2008 , Yarımoğlu Obruğu 7 Şubat 2009 dikkati çekmektedir.