توانایی سه گونه گیاهی در جذب پتاسیم از فلوگوپیت (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
پتاسیم یکی از عناصر ضروری رشد گیاه بوده و اهمیت آن در کشاورزی به‌خوبی شناخته شده است. این عنصر نقش مهمی در بهبود کیفیت محصولات کشاورزی ایفا میکند. از آن‌جا که کانیهای میکایی در خاکهای ایران فراوان هستند و نقش گونه گیاهی در جذب پتاسیم ساختمانی حائز اهمیت است، این مطالعه با هدف مقایسه توانایی سه گونه گیاهی جو، یونجه و فسکیوی بلند در استفاده از پتاسیم غیرتبادلی و ساختاری فلوگوپیت انجام شد. جو به‌عنوان دومین محصول پرتولید کشور، یونجه به‌عنوان مهمترین علوفه زراعی در مقیاس جهانی و فسکیوی بلند به‌عنوان گراس طبیعی در این آزمایش استفاده شدند. این تحقیق به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل نوع گیاه (جو، یونجه و فسکیوی بلند)، نوع بستر کشت (شن کوارتزی + فلوگوپیت و شن کوارتزی به‌عنوان شاهد) و نوع محلول غذایی (کامل و بدون پتاسیم) بودند. بستر کشت مخلوطی از شن کوارتزی (به‌عنوان ماده پرکننده) و کانی پتاسیمدار فلوگوپیت بوده و گیاهان به وسیله آب مقطر آبیاری و توسط محلول غذایی در دوره 140 روزه کشت تغذیه شدند. در پایان دوره کشت بخش‌هوایی و ریشه گیاه جدا برداشت شده و عصاره‌گیری به روش خاکستر خشک انجام و مقدار پتاسیم در عصاره گیاه توسط فلیمفتومتر تعیین شد. نتایج حاصله نشان داد که غلظت پتاسیم در گلدانهای تحت کشت فلوگوپیت و تغذیه شده با محلول غذایی بدون پتاسیم برای دو گیاه جو و یونجه در محدوده کفایت قرار دارد. این در حالی است که غلظت پتاسیم در شرایط ذکر شده برای گیاه فسکیوی بلند کمتر از حد کفایت گیاه بوده است. مقایسه مقدار پتاسیم جذب شده توسط اندامهوایی در بین گیاهان کشت شده به این ترتیب است: جو > یونجه > فسکیوی بلند (05/0P<). در طول دوره کشت این گیاهان بهترتیب قادر به تخلیه 50، 41 و 28 درصد از پتاسیم موجود در کانی فلوگوپیت در شرایط تغذیهای بدون پتاسیم بودهاند. این نشان میدهد که رهاسازی پتاسیم به‌میزان زیادی وابسته به گونه گیاهی بوده و نیاز گیاه به پتاسیم، سرعت رشد گیاه و مورفولوژی ریشه از علل اختلاف بین گیاهان میباشد. نتایج بدست آمده در این آزمایش به روشنی نشان میدهد که علی‌رغم وجود ذخایر بالای پتاسیم در خاکهای ایران، بیتوجهی به عدم استفاده کودهای پتاسیمدار تخلیه خاکهای کشور از پتاسیم و کاهش راندمان تولید را به دنبال خواهد داشت.