Fra kurs til partnerskap? Dekomp som mulig samarbeidsarena – et lærerutdanningsperspektiv - Kristine Haugen Rubilar (Nordisk tidsskrift for utdanning og praksis)
Flere har framhevet at partnerskapet mellom lærerutdanningen og grunnskolen må styrkes. Desentralisert ordning for kompetanseutvikling (dekomp) har et potensial til å bli et viktig rom for samarbeid og en arena for læring og utvikling av nye forbindelser mellom disse to institusjonene. Det mangler imidlertid kunnskap om hvordan ulike aktører i lærerutdanningen opplever dette samarbeidet. Med utgangspunkt i intervjuer med ti informanter fra én lærerutdanning belyser artikkelen hvordan dekomp har brakt institusjonene nærmere hverandre ved å gå bort fra at lærerutdannere holder kurs for lærere, til å vektlegge refleksive møter mellom teori og praksis. Analysen viser at vi er et stykke unna å etablere deltakende fellesskap der man samskaper som partnere. Lærerutdannerne peker på at det er avstand til skolene, og usikkerhet rundt egen kompetanse og rolle. Å skape gjensidig tillit og å bygge relasjoner krever tid og tålmodig arbeid, men er grunnleggende for at nye måter å jobbe sammen på får vokse fram.