ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ІКТ ДЛЯ РОЗВИТКУ НАВИЧОК АУДІЮВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Любов Башманівська; Ірина Башманівська; Оксана Кучерук; Олена Юрчук; Валерій Башманівський (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті досліджено використання засобів інформаційно-комунікаційних технологій як важливої складової розвитку навичок аудіювання студентів у процесі іншомовної освіти. З’ясовано поняття «інформаційно-комунікаційні технології». Запропоновано критерії відбору засобів ІКТ, які можна застосовувати для розвитку  навичок аудіювання здобувачів вищої освіти як важливої умови мовного спілкування. Розглянуто питання комунікативної компетентності та її ролі в процесі навчання студентів у закладах вищої освіти. Акцентовано на важливості аудитивної орієнтованості під час навчання іноземної мови, зокрема української мови як іноземної, в освітніх закладах. Запропоновано ефективні засоби ІКТ для розвитку навичок аудіювання з іноземної мови, зокрема використання віртуальних навчальних платформ, інтерактивних віртуальних сценаріїв, подкастів та аудіокниг, інтерактивних завдань, технологій розпізнавання мови, мовних застосунків, онлайн-лекцій та відеоматеріалів, що демонструють різні підходи до використання ІКТ для розвитку навичок аудіювання студентів у процесі іншомовної освіти. Окрему увагу приділено вправам на розвиток навичок аудіювання із застосуванням засобів ІКТ у процесі вивчення української мови як іноземної у ЗВО, що сприяють розвитку вмінь сприймати й розуміти на слух, удосконаленню правильної вимови та розширенню словникового запасу, зокрема використання аудіозаписів для прослуховування діалогів, аудіокниг, подкастів українською мовою, інтерактивних аудіоігор; створення вправ із застосуванням сучасних інтернет-платформ. Наголошено, що використання засобів ІКТ для розвитку навичок аудіювання у студентів під час іншомовної освіти, особливо в умовах карантинних обмежень і повномасштабної війни в Україні, є необхідністю. Акцентовано, що засоби інформаційно-комунікаційних технологій потенційно можуть стимулювати до вдосконалення комунікативних умінь, позитивно впливати на організацію всього процесу мовної освіти через велику інформативність, достовірність, наочність, інтенсифікацію навчання.