NİSÂRÎ ve FİHRİST-İ ŞÂHÂN’I / NİSARİ AND FİHRİST-İ ŞAHAN - Ekrem BEKTAŞ (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Klasik Türk edebiyatında, Osmanlı padişahlarını tanıtmak üzere yazılan ve Fihrist-i Şâhân adı ile anılan manzum eserlerin sayısı azdır. XVII. yüzyıl şair ve tarihçilerinden olan Nisârî’nin de bu amaçla yazdığı bir Fihrist-i Şâhân’ı vardır. Manzume Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi’den IV. Mehmed’e kadar gelen padişahları içermektedir. Bu yazıda Nisârî ve manzumesi üzerinde durulmuştur.