POLITIKA NASILJA U MEDIJIMA - Zoran Belić (Srpska Politička Misao)
Svrha nekoliko izazovnih naznaka o prirodi, poreklu, institucionalizaciji i medijskoj produkciji i reprodukciji nasilja je u samoj naučnoj analizi i predočavanju ontološko-biološko-kulturološko-sociološko-političko-psihološke činjeničnosti nasilja. Metodološki, opšte propozicije u ovom tekstu su podržane podacima teorijsko-empirijski istraživanim u prirodnim naukama poput fizike, hemije, biologije, te naukama poput paleontologije, antropologije, istorije, lingvistike i semiotike, odnosno uporednim kulturološkim istraživanjima filosofija, mitologika, religija, umetnosti, tehnologija, medija, itd. Zaključak ukazuje na istorijsku ambivalentnost i kontradiktornost etičko-moralno-zakonskih kriterijuma definisanja i vrednovanja nasilja, te političko-društvenog sankcionisanja vrsta i oblika nasilja.