Оцінювання рівня ендогенної інтоксикації в жінок репродуктивного віку після оперативного лікування ендометріом - O.A. Dyndar; O.Z. Dymarska (Український журнал Здоров'я жінки)
Ендометріоз розвивається і прогресує в умовах вихідної ендогенної інтоксикації (ЕІ) і негативних змін реактивності організму. Оперативне лікування супроводжується руйнацією тканин у ділянці травматизації і асептичним запаленням, патологічним білковим катаболізмом, масованою загибеллю клітин та може обумовлювати виникнення синдрому взаємного обтяження.