An unexpected behavior of a patient after a diastema closure treatment - Magrur Kazak; Sevda Öztürk (Selcuk Dental Journal)
Bir diastema kapatma işlemi sonrasında hastanın beklenmeyen davranışıEstetik görünümden uzak dişlerin çözümünü bulmak ve estetik restorasyonlar yapmak yeni materyaller ve teknikler sayesinde artık çok kolaylaşmıştır. Hastaların en büyük estetik şikayetlerinden biri maksilla orta hat diasteması’dır. Labial frenulumdan konjenital sebeplere kadar pek çok farklı nedenlerden dolayı orta hat diasteması oluşabilir. Orta hat diastema tedavi tekniklerinden biri dişlerin kompozit materyali ile restore edilmesidir. Wax-up model üzerinde silikon anahtar hazırlanarak kompozit materyalle yapılmış diastema kapatma yöntemi pratik, basit, öngörülebilir ve uygun fiyatlı bir minimal invaziv tekniktir. Bu olgu sunumunda; restoratif diş hekimliğinde yaygın bir tedavi şekli olan diastema kapatma işleminin hastanın model üzerinde onayladığı ve bitim sonrasında da beğendiği restorasyonları daha sonrasında yaşadığı kararsızlık sebebiyle 2 gün içinde söktürtmesi anlatılmaktadır. 24 yaşındaki bayan hasta üst ön dişleri arasındaki ~4mm genişliğindeki diastema şikâyeti ile kliniğimize başvurmuştur. Planlanan tedavi hakkında gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra hastamız restorasyonları onayladığına dair onam formunu imzalamış ve tedavilere başlanmış ve nanohibrit kompozit materyal ile restorasyonlar tamamlanmıştır. Sonuç olarak, kararsız hastalarda invaziv bir işleme başlamadan önce, hastanın yeni yapılan restorasyonlara alışma süresi de göz önünde bulundurularak, başlangıç tedavisi olarak kompozit lamina veneerleri tercih etmek çok daha yerinde bir tedavi yöntemi olacaktır.