Kimler, Neden Organik Gıda Satın Alıyor? Bir Alan Araştırması - Sabahattin Çelik (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye'de de Organik gıda endüstrileri etkili planlamalar yapabilmek için, organik gıdaların tüketimine ilişkin olarak, tüketicilerin çeşitlilik gösteren demografik özelliklerini, güdülerini, algılarınıve tutumlarınıda daha iyi anlamalarıgerekmektedir. Bu çalışmada, organik gıda tüketimi konusunda yayınlanmışaraştırmalar incelenerek organik gıda satın alan kişilerin organik gıda almaya karar verirken kullandıklarıçeşitli gerekçeler belirlenmiştir. Alan araştırmasımetodolojisi benimsenerek elde edilen veriler yardımıyla Türkiye'de organik gıda satın alan kişilerin demografik özellikleri ve organik gıda satın alma gerekçelerinin önem dereceleri tespit edilmiştir. Konuyla ilgili literatürdeki çalışmaların çok büyük bir bölümünde 'sağlık', tüketicilerin organik gıda satın almasına neden olan en önemli etkendir ve bu çalışmanın sonuçlarıyla paraleldir. Ayrıca cinsiyet, gelir ve eğitim düzeyi, evdeki çocuk sayısıgibi demografik etkenler organik gıda satın alımında çok fazla etkilidir. Çalışmanın sonunda, sonraki araştırmalar için öneriler yer almaktadır.