ALGILANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UYGULAMALARININ İŞTEN AYRILMA NİYETİNE ETKİSİNDE ÇALIŞMAYA TUTKUNLUĞUN ARACILIK ROLÜ: TURİZM İŞGÖRENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Hüseyin Boz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma işletmelerin insan kaynaklarıyönetimi uygulamalarının işgörenlerin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinive bu ilişkide işgörenlerin çalışmaya tutkunluklarının aracılık rolünüaraştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın verileri, turizm sektöründe dört vebeş yıldızlı otellerde çalışan 387 işgörenden anket tekniği ile sağlanmıştır.Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde yapısal eşitlik modellemesindenyararlanılmıştır. Araştırma sonuçları algılanan insan kaynakları yönetimiuygulamalarının işten ayrılma niyeti ve çalışmaya tutkunluk üzerinde anlamlıetkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, çalışmaya tutkunluğunalgılanan insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile işten ayrılma niyetiarasında tam aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir. Çalışma yerlialanyazında insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile işten ayrılma niyetiilişkisinde çalışmaya tutkunluğun aracılık rolünü ele alması açısından özgünlüktaşımaktadır.