YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNİN TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRMELERİ: YÖRESEL MUTFAK ÜRÜNLERİNİN SATINALMA SÜREÇLERİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA - SUPPLIER EVALUATION OF FOOD AND BEVERAGE BUSINESSES: A RESEARCH ON THE PURCHASING PROCESSES OF LOCAL CUISINE PRODUCTS - Serkan Şengül (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kırsalalanlarda faaliyet gösteren yiyecek ve içecek işletmeleri için yöresel mutfakürünleri önemli bir çekicilik unsuru oluşturmaktadır. Buyüzden bu ürünlerin satınalma süreçleri de işletmelerin başarılı hizmetverebilmesi için oldukça önemlidir. Yiyecek ve içecek işletmelerinin buürünlerin tedarik süreçlerini başarılı bir şekilde yönetebilmeleri vekarşılaşılan sorunları en aza indirgemeleri rakipleri karşısında avantajlıkonuma geçmelerini sağlayabilecektir. Bu çalışmada kırsal alanlarda faaliyetgösteren yiyecek içecek işletmelerinin, yöresel mutfak ürünleri ile ilgilitedarik süreçlerinden duydukları memnuniyet düzeylerinin belirlenmesiamaçlanmaktadır. Çalışmanın yöresel mutfak ürünleri sunan yiyecek içecekişletmelerinin tedarikçileri ile aralarındaki ilişki durumunu göstermesininyanı sıra tedarik süreçleri hakkında bilgi verecek olması açısından da önemliolduğu düşünülmektedir. Nitel araştırma modeli altında gerçekleştirilençalışmada, verilerin elde edilmesi için yarı yapılandırılmış mülakat formukullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar incelendiğinde yereltedarikçilerin yiyecek içecek işletmeleri tarafından daha fazla tercih edildiğive tedarik süreçlerinden memnuniyet düzeylerinin oldukça yüksek olduğu ortayaçıkmıştır.