Tek Parti Döneminde Sınaî Kalkınma Politikalarının Gelişimi: Ekonomi-Politik Bir İnceleme - Ebubekir Ayan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Sanayileşme hedefi iktisadi kalkınmanın gereği olarak başlangıçtanitibaren Türkiye için öncelikli bir politika olarak belirlenmiş ve bugüne kadarbu önemli konumunu sürdürmüştür. Ancak uygulanan farklı kalkınma stratejilerineve harcanan büyük çabalara rağmen sağlanan gelişmeler sınırlı kalmış;teknolojide ve yenilikte öncü sayılabilecek bir dinamiğe sahip, dünya markalarıbarındıran, katma değeri ve uluslararası rekabet yeteneği yüksek üretimyapısına sahip bir sanayileşme başarısına ulaşılamamıştır. Bu çalışmada, buserüvenin ilk aşamasında, tek parti dönemi sınaî kalkınma politikalarının nedenbaşarılı olamadığı hususu siyaset-sermaye ilişkileri bağlamında ekonomi-politikbir perspektifle analiz edilmektedir. Bu dönemdeki başarısızlığın en temelnedenlerinden birinin, kamu kaynaklarının ve gücünün (yaygın bir şekilde)siyasi iktidara yakın kesimlere ayrıcalıklı bir biçimde kullandırılarak adil rekabetortamının zedelenmesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İktisadi hayatta bir kısımiş adamı ve siyasetçi arasında süregelen ve adil rekabet ortamını zedeleyen bukarşılıklı çıkara dayalı ‘dayanışma’ geleneği, Türkiye’nin sınaî ve iktisadikalkınmasının önündeki en büyük engellerden biri olarak değerlendirilmektedir.