Max WEBER'in Karşılaştırmalı-Tarihsel Sosyolojisi (Max WEBER's Comparative-Historical Sociology) - Hüsna Ergün (Skad)
Günümüzde sosyal bilimler alanında toplumu/toplumsalgelişmeyi evrimsel aşamalar ile açıklamaktan kaçınan ve bu tutumun neticesinde tarihe hakkını vermeyi belirleyici olarak tayin eden karşılaştırmalı-tarihsel yaklaşımısavunan sosyal bilimciler bulunsa da tam anlamıyla tarihsel sosyolojinin nasılyapılacağına ve metot anlamında perspektifin ne olacağına yönelik yaklaşımlaraçısından ortak bir tavır mevcut değildir. Stephen Kalberg tarafından kalemealınan eserde bu duruma dikkat çekilirken Weber’in karşılaştırmalı-tarihselsosyolojisi ile günümüzdeki karşılaştırmalı-tarihsel okullar arasındakifarklar, benzerlikler, sınırlar ve açmazlar bağlamında incelemelere yer verilmektedir.