AKREDİTİFLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI DÜZENLEMELER OLAN UCP 500 VE UCP 600’ÜN MUKAYESELİ ANALİZİ - Mutlu YILMAZ; Gökşen TOPUZ; Ahmet ÖZKEN; Aslıhan KOCAEFE CEBECİ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Uluslararası ödeme şekli olan Akreditif ve akreditife ilişkin kuralları oluşturan UCP (Uniform Custom and Practise), akreditifli ödeme metodu üzerine çalışan tüm ihracatçılar ve ithalatçılar tarafından detaylı olarak bilinmesi gereken kurallardır. Akreditife ilişkin kuralların sonuncusu olan UCP 600 kapsamında getirilen yenilikler, bir önceki versiyon olan UCP 500’e göre epey farklılıklar göstermiştir. Bu çalışma kapsamında dış ticaret sürecinde ödeme aracı olarak akreditif’in, UCP kuralları çerçevesinde önceki versiyon olan UCP 500 ve son versiyon olan UCP 600, karşılaştırmalı olarak analiz edilip, yeni kavram, yorum ve uygulamaların bu kapsam içerisinde kısa bir değerlendirilmesine yer verilecektir.