FİNANSAL YATIRIMLARIN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI (TMS) VE TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI (TFRS) KAPSAMINDA MUHASEBELEŞTİRİLMESİ - Şakir Dızman (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile muhasebe kayıtlarının tutulması ve finansal tabloların düzenlenmesi, Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS=IAS=International Accounting Standards) ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS=IFRS=International Financial Reporting Standards)’nın Türkiye’deki karşılıkları olan, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) esas alınarak yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, belirtilen standartlar doğrultusunda Finansal Yatırımların muhasebeleştirilmesi üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın amacı, uzun vadeli amaçlarla satın alınan Finansal Varlıkların (Finansal Yatırımlar) muhasebe kayıtlarının TMS-TFRS ve yeni hesap planı taslağı kapsamında nasıl yapılacağını göstermektir. Çalışmada, uzun vadeli amaçlarla satın alınan finansal varlıklar ile ilgili muhasebe uygulamaları yapılmıştır. Bu uygulamalar yardımıyla, uzun vadeli amaçlarla satın alınan finansal varlıkların, satın alınışından elden çıkarılıncaya kadar her aşamada muhasebe kayıtlarının nasıl yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur.