Geçmişlerinin Gölgesinde Gelin Kayınvalidenin Bakım İlişkisi; Yaşlı İhmal ve İstismarı - Aslı Aydemir (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
Gelinler, yaşlıyı ihmal/istismar eden aile üyelerinin başında gelmektedir. Gelin-kayınvalide ilişkisi kayınvalidenin yaşlanması ve gelinin bakımdan sorumlu tutulmasıyla bakım ilişkisine dönüşmektedir. Bu çalışmada bakım ilişkisi içeren altı gelin-kayınvalide çiftiyle görüşmeler yapılarak geçmiş ilişkilerinin mevcut ilişkilerine ve bakıma nasıl etki ettiği, ilişkilerini belirleyen dinamiklerin neler olduğu ile yaşlı ihmal/istismarı sonucu doğurup doğurmadığı araştırılmıştır.Kadın olmak, oğul/eşin varlığı gelinlere bakım verme sorumluluğu yüklemektedir. Başka bir alternatifin olmadığına dair inançları, bakım vermeye rıza göstermelerine sebep olmaktadır. Kadınların akraba ilişkilerini düzenleme rolü, kayınvalideyle aynı evde yaşamak, ev içi iş bölümü, bakımla değişen konumlar gelin-kayınvalide ilişkisinde belirleyicidir. Geçmiş ilişkilerinin çatışmalı olduğunu bildiren üç gelin-kayınvalide çifti de dâhil tüm çiftler şu anki ilişkilerinden memnuniyet bildirmişlerdir ancak üç çiftte yaşlı ihmal/istismarı bulgusuna rastlanmış ya da şüphesi tespit edilmiştir. Bakımda yaşlı ihmal/istismarının gerçekleşmesi gelin-kayınvalide ilişkisinin kendisine içkin olmaktan ziyade ilişkideki koruyucu dinamiklerin az, risk teşkil edenlerinse daha fazla olmasıyla ilişkilidir.