Wiedza i świadomość ekologiczna uczniów klas trzecich szkół podstawowych i ich rodziców - Mirosława Parlak (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W dzisiejszych czasach realizacja treści ekologicznych jest szczególnie ważna. Istotne jest, aby kształtować w dziecku świadomość ekologiczną, poczucie odpowiedzialności, szacunku oraz gotowość do działań na rzecz najbliższego środowiska. Powinnością nauczycieli, wychowanków oraz rodziców jest pobudzanie wrażliwości, emocjonalnego nastawienia do natury oraz wprowadzenie dziecka w świat wartości. Szczególnie istotne są postawy rodziców wobec ochrony przyrody, bowiem mają one bezpośredni wpływ na postawy ich dzieci. Celem podjętych badań była ocena poziomu wiedzy i świadomości ekologicznej uczniów III klas szkoły podstawowej oraz ich rodziców, a także próba zestawienia uzyskanych danych. Ocena wyników uzyskanych przez obie grupy wskazuje na wyższą wiedzę i świadomość ekologiczną młodszego pokolenia, niższą – pokolenia starszego. Można uznać, że dobry poziom osiągnięć dzieci jest zasługą nauczycieli i szkoły.