Kıbrıs Sorununun Uluslararası Boyut Kazanması - Recep Murat Geçikli (Tarih ve Tarihçi)
Kıbrıs sorunu, Soğuk Savaş Dönemi’nde uluslararası ilişkilerde kritik bir mesele olarak öne çıkmıştır. Yunanistan’ın adayı ilhak etme çabaları ve bu yönde yapılan gösteriler, Türkiye’nin kararlı müdahalesiyle karşılaşmıştır. Üniversite öğrencilerinin aktif gösterileri, Kıbrıs Rum Kesimi’nin birleşme talepleri ve Başpiskoposun Vesayet Konseyi’ne yaptığı bildiriler, adanın geleceği üzerindeki uluslararası baskıları artırmıştır. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) Kıbrıs politikaları, bölgesel güç dengelerini etkilemiş ve NATO’nun güney kanadının güvenliğini önemli ölçüde belirlemiştir. Türkiye’nin Kıbrıs konusunda İngiltere, ABD, Almanya, Afganistan ve Fransa ile yürüttüğü diplomatik temaslar, adanın stratejik önemini ve Türkiye’nin uluslararası arenadaki pozisyonunu pekiştirmiştir. Bu süreçte, Türkiye’nin Kıbrıs politikası, özellikle ABD’ye detaylı bir şekilde aktarılmış ve Yunanistan’ın BM’ye başvurusu konusunda Amerikan Hükûmeti’nin yeni bir girişimde bulunabileceği izlenimi verilmiştir. Türkiye’nin duruşu ve hareket planı, Yunan Hükûmeti’ne de net bir şekilde iletilmiş ve Ankara’daki Amerikan büyükelçiliğine Türkiye’nin görüşlerini desteklemesi için talimat verilmiştir. Bu diplomatik manevralar, sorunun sadece iki toplum arasında değil, aynı zamanda büyük güçlerin de dâhil olduğu karmaşık bir mesele olduğunu göstermektedir.