KONTROL ODAĞININ ÇALIŞANLARIN NEZAKET VE YARDIM ETME DAVRANIŞLARINA ETKİSİ: KAMU SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA - H. Nejat Basım; Harun Şeşen (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kişilerin yaşadıklarıolayların nedenlerini nelere atfettikleri, kişisel kontrol odaklarıile ilgili olup, çalıştıklarıörgütte sergileyecekleri nezaket ve yardım etme davranışlarınıetkileyebilmektedir. Bu çalışmada çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 233 kişiye bir anket uygulanarak kişisel kontrol odakları, yardım etme ve nezaket davranışıgösterme eğilimleri ölçülmüştür. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde değişkenler arasıkorelasyonlar araştırılmışve ortalamalar arasıfarklar bağımsız örneklem t-testi ile incelenmiştir. Sonuçlar, çalışanların çoğunluğunun iç kontrol odaklıolduklarınıve iç kontrol odaklıbireylerin dışkontrol odaklılarla kıyaslandığında yardım etme ve nezaket davranışıgösterme eğilimlerinin daha fazla olduğunu göstermiştir.