ELEKTRONINIŲ PARDUOTUVIŲ VERTINIMO KRITERIJŲ HIERARCHIJA - Ieva Aurylaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Pastaraisiais metais pastebėta vis didėjantis susidomėjimas interneto svetainėmis, kuriant naujas interneto parduotuves ar jas atnaujinant. Interneto svetainių kūrimas yra neatsiejamas nuo jos vertinimo, tad svarbu nustatyti tinkamus el. parduotuvės vertinimo kriterijus. Darbo tikslas – verifikuoti el. komercijos vertinimo modelį, nustatant el. parduotuvių vertinimo kriterijų hierarchiją. Vienas iš pagrindinių el. parduotuvės vertinimo modelių yra svetainės vartotojo sprendimo priėmimas (AHP). Straipsnyje pristatomi 2022 m. atlikto tyrimo rezultatai, kurie atskleidžia el. parduotuvės vertinimo kriterijų hierarchiją, orientuotą į vartotojo ir svetainės kūrėjo interesų suderinamumą. Pasikeitę svetainės vartotojų lūkesčiai ir interesai neapsiriboja vien tik svetainės tipų išskyrimu, daug svarbiau tampa užtikrinti svetainės lankytojų sprendimą tęsti naršymą internete ir pakartotinai apsilankyti svetainėje. Siekiant išlaikyti aktyvų vartotoją, būtina užtikrinti tarpasmeninį bendravimo kriterijų, rekomendacijų teikimo kriterijų, bei tolimesnę sklaidą naudojant socialinių medijų platformas.