ПОВЕДІНКА СПОЖИВАЧІВ ЯК КОМПОНЕНТ ТЕХНОЛОГІЇ МЕРЧЕНДАЙЗИНГУ - Вікторія Лазебник (Економіка та суспільство)
У сучасній ринковій економіці успішність підприємства залежить від ефективності маркетингових стратегій та технологій. Мерчендайзинг, як ключовий елемент, оптимізує продажі шляхом впливу на споживачів у точках продажу через розуміння їхніх потреб, мотивацій та звичок. Стаття аналізує основні поведінкові фактори, що сприяють успішному мерчендайзингу, а також проблеми при зборі та аналізі поведінкових даних. Використовуючи SWOT-аналіз, визначено сильні та слабкі сторони, можливості та загрози збору даних. Дослідження показує, що українські ритейлери можуть ефективно використовувати дані завдяки новим технологіям та персоналізації, але стикаються з викликами конфіденційності, високими витратами та швидкими змінами ринку. У висновках пропонуються рекомендації: інвестувати у кібербезпеку, покращувати якість даних, використовувати сучасні аналітичні інструменти та підтримувати прозорість та етичність у взаємодії зі споживачами. Стаття підкреслює важливість інтегрованого підходу до аналізу поведінки споживачів для успішної реалізації мерчендайзингових стратегій та стійкого зростання бізнесу в українському ритейлі.