Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Etkin Vatandaşlık Deneyimleri: Sivil Toplum Kuruluşları Örneği - Figen Arife ERSOY (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının sivil toplum kuruluşlarında gerçekleştirdikleri etkin vatandaşlık deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada fenomenoloji deseninden yararlanılmıştır. Araştırma verileri, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, uygulama raporları ve günlükler ile toplanmış ve fenomenolojik analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Öğretmen adaylarının edilgen ve devlete karşı görev ve sorumluluk odaklı vatandaşlık algısı etkin ve demokratik vatandaşlık algısına dönüşmeye başlamıştır. Öğretmen adaylarının sosyal ve ahlaki sorumluluk ile toplumsal katılım becerileri siyasal okuryazarlık becerilerinden daha çok gelişmiştir. Öğretmen adayları, STK’ların toplumsal ve siyasal rolleri, hizmetleri ve toplumsal yararlarını bizzat deneyimlemiştir. Ayrıca, öğretmen adayları, Sosyal Bilgiler dersinde sivil toplum kuruluşları ile etkin vatandaşlık eğitimine ilişkin ön deneyim kazanmıştır. Öğretmen adaylarının etkin vatandaşlık kazanımlarının sürekliliğini sağlamak için farklı derslerde STK ile ilgili etkinlikler yapılmalı ve uygulama öncesi etkin STK’lar belirlenmeli.